< Back
  
Geboren: 1875  
Overleden: 1933  
Plaats: Amsterdam  
Hoef, Christiaan Johannes van der 

Alleskunner Chris van der Hoef, als beeldhouwer opgeleid was hij ook graficus, medailleur, tekenaar, afficheontwerper, keramist en sierkunstenaar, geheel in de lijn van De Nieuwe Kunst.

Omstreeks 1900 is Chris van der Hoef leider van aardewerkafdeling van Amstelhoek, ontwerpen voor Zuid Holland (voornamelijk serviesgoed met versobering van Amstelhoek-ontwerpen 1904/5), Haga (verwantschap met zijn Voorheen Amstelhoek en Zuid-Holland-werk 1905/7), Amphora, De Kat, De Sphinx en Potterij Rembrandt. Beelden voor Haga zijn gestileerd en fijn en paste inleg/intarsietechnieken ringeloortechniek toe bij uitvoering van ontwerpen.

Zijn ontwerpen hebben alle een natuurlijke soberheid, in hoge mate vernieuwend door hun eenvoudige vormen, abstract en geometrische decoraties. Ter gelegenheid van de Amsterdamse Olympische Spelen in 1928 schitterende decorontwerpen voor (gelegenheids)borden. Vanaf half 20er jaren ontwerpt C.J. van der Hoef sieraardewerk voor de Afdeling Kunstnijverheid van Zuid Holland.


     

 
   
Plateelbakkerij Zuid Holland vormstuk Gans, ontwerp Chris van der Hoef, 1928. Ontwerp Chris van der Hoef voor Haga-vaas.
 
"Blokjes"-servies Zuid Holland, ontwerp Chris van der Hoef, 1904