< Back
  
Geboren: 1841  
Overleden: 1930  
Plaats: Doesburg/Laagkeppel  
Colenbrander, T.C.A. 

Sierkunstenaar Theodoor Colenbrander ontwierp van 1884 tot 1889 voor Rozenburg, nieuwe vormen voor pullen, vazen en borden, vormovergangen in ontwerpen in golvende ringen, zoals de knobbels in bamboe, geinspireerd op het Verre Oosten. Tulbandpullen, dekselvazen welke leken op Turkse Minaret.

De decoraties van Colenbrander waren grillig en kleurig met (niet duidelijk herkenbaar) plantaardige en dierlijke elementen op roomwitte achtergrond, doet denken aan de Indonesische batiktechniek (Het tweedimensionale karakter van het toegepaste vlakornament). Hij sloot aan bij het internationaal symbolisme, welke voorwerpen een sterk emotionele betekenis gaf, door zijn scheppingen de namen ‘ijs’ en ‘dag en nacht’ te geven of een gedicht als titel.

Werkzaam bij Zuid Holland van 1912 tot 1913, Colenbrander was zelf weinig enthousiast (prutsen) over zijn werk bij deze fabriek, door de vreugdeloze modellen en de donkerkleurige scherf matte glazuur kwamen zijn sprankelende decorontwerpen niet goed uit de verf. Ontwerper bij de Ram (van 1920 tot 1930) welke speciaal voor hem is opgericht op 80 jarige leeftijd. Zevenhonderd decors en 60 modellen ontwierp hij voor deze bakkerij.


     

 
   
Tulbandvazen, 1886, glansglazuur polychroom beschildering door Colenbrander. Theodoor Colenbrander verzameling De Ram vazen, ca. 1925.