Home > Tips & Trucken


Veiling

Klassieke veiling.

Op een veiling kunt U kopen om uw verzameling uit te breiden, maar natuurlijk ook verkopen. Dat heet "ontzamelen", items uit een collectie onttrekken omdat U bijvoorbeeld specifieker gaat verzamelen en voor het verkregen geld iets anders moois op de kop kan tikken.

De klassieke veiling

Op veilingen wordt geregeld een collectie plateel aangeboden, zoals op kunstnijverheidsveilingen en kunst & antiekveilingen. In 1996 werd bijvoorbeeld de collectie van Prinses Christina van het Nederlands Koningshuis geveild bij Sotheby’s (19/20 november 1996), waaronder veel Oranje-gelegenheidsplateel. De Prinses had zelfs een delftsblauw bord ingebracht, aangeboden door De Porceleyne Fles ter gelegenheid van haar huwelijksdag, met inscriptie Christina:-Jorge 28 juni 1975. Ook de collectie Goedewaagen KLM-grachtenhuisjes, van de distilleerderij Bols,werd geveild. Daar werd nogal besmuikt om gelachen, omdat deze 210 (?!) huisjes, in 3 kavels verkocht, waren verzameld door haar (ex)man en verkregen werden tijdens Royal Class vluchten.

Voorafgaand aan de veiling worden er kijkdagen gehouden, waar men de stukken kunt komen bekijken en eventuele gebreken (breuk of missende delen, wat zeer belangrijk is bij aardewerk) kunt waarnemen, nu niet ieder veilinghuis dit vermeldt. In een catalogus staan de kavels, wat niet uit één stuk/voorwerp hoeft te bestaan, elk met een eigen nummer en omschrijving. Soms staan er ook richtprijzen van een geschatte waarde vermeld. De prijzen kunnen echter oplopen, maar ook dat de minimum gestelde prijs, de Limiet, niet gehaald wordt. Kleine vergoeding dan aan het veilinghuis voor administratie, etc.

U kunt van te voren schriftelijk bieden, bij absentie op veilingdag. Met een opdrachtbriefje geef je aan wat de maximum bedrag is wat de bieder wil betalen. Deze bieder biedt dus de hele rit mee. Dit alles kunt U vinden in de veilingvoorwaarden, welke in de catalogus te vinden zijn, dan wel zichtbaar in het veilinghuis aanwezig zijn en waar de veilingmeester vooraf aan de veiling naar verwijst. Aan de hand van het aantal nummers die te gaan zijn op die bepaalde zitting, kunt U (na enige ervaring) inschatten wanneer Uw favoriete item geveild gaat worden.

Een biednummer met uw gegevens haalt U voor de veiling op en geldt (meestal) voor meerdere zittingen/veilingdagen. De veilingmeester roept het nummer af en een assistent zal het stuk nog een keer showen, zodat U het stuk herkent. Bij een veiling per opbod begint de veilingmeester met een iets lager (50%) bedrag dan de richtprijs en met het opsteken van een hand met biednummer of een ander (bij de veilingmeester bekend) maniertje, biedt men. Naarmate het totale bedrag hoger wordt, wordt de verhoging door de veilingmeester groter. Bij veiling per afslag begint de veilingmeester met een hoog bedrag en verlaagt deze met een vast bedrag totdat er iemand zich meldt en het kavel heeft gekocht. Als U onterecht bij het bieden als bieder wordt aangemerkt, geen man overboord meldt U dat dan gelijk. De veilingmeester hamert af als het bieden gestopt is.

Eenmaal, andermaal….verkocht!!!

De aanwezige deurwaarder/notaris draagt zorg voor de juiste combinatie van biednummers en verkoopbedragen. De koper betaalt opgeld, het deel wat bestemd is voor het veilinghuis voor opslag, etc. Dit bedraagt 10 tot 28% (extra) op veilingprijs. De verkoper betaalt commissie (vast percentage) van zo’n 10/15% van de verkoop/veilingprijs. Soms vraagt het veilinghuis een vast bedrag van een paar gulden (een Euro) voor bijv. administratiekosten. Dit alles zijn transactiekosten van het veilinghuis.

Regels wat betreft de verplichting tot betalen (contant/per bank/per cheque) en het ophalen van uw aangekochte stuk staan vermeld, meestal kan dit binnen een aantal dagen nadat de gehele veiling achter de rug is.