Home >


Étiquette

ÉTIQUETTE

 

The next review gives an insight in the world of Etiquette over the last 100 years in reference to ceramics & pottery, because what are the rules??

Étiquette represents correct formality, good manners, and simple politeness. From way back the hostess knows the challenging art of hospitality, today by changing types of household, also a host can accomplish this very appreciated task.

Gifts

 

You can give acquaintances of which one does not know their personal preferences, not for only personal use intended presents, like bonbon dishes, vases with or without flowers, plants with pot, candlesticks of pottery or glass.

 

Give people who are in straitened circumstances no household furniture as good intention, give them a unexpected surprise, so that they forget "for some time that all what is luxury from their life has disappeared". But when a certain dinner set or ceramics of a specific factory or designer is collected, then your present will be a success by the personal touch.Used furniture is given nowadays between equally off people, what was unthinkable in former days. After World War II because of the shortage, newly weds placed advertisements  in newspapers for complete inventories..

 

Wedding presents are sent to the bride and parts of a given breakfast set, like a plate, butterdish and bread-dish are displayed with a little note of the generous giver, on the wedding day. The bride sends a personal written thanks, a verbal thanks is not sufficient.

Engagement presents should be less practical than those for the bride. For example a possible floating dish decorated with flowers, as long it is not too domestic. After a broken engagement the gifts are sent back.

Given flowers should be arranged in a vase immediately, a forgotten bouque is extremely impolite. Unpack presents in the presence of the giver.

 

Rent

If the financial possibilities are lacking or because a certain quantity of dinnerware is simply not desirable, circumstances can occur, like at large parties, where dinnerware is rented for a small price with no washing up afterwards.financiele mogelijkheden Some department stores lend dinnerware against a certain tariff. In former days there were certain persons who ordered just right before a party complete dinner sets "at sight" and after the party they returned this pottery, under the show of "there was nothing of my choice". Equal plates and dishes on the table is much more decent, than several styles and types.

 

The tea

 

The tea stands on a tea-tray beside the chair of the hostess, she pours while she sits and passes the tea by herself (or by a younger someone) which prevents unpleasant running. At a larger group of guests the sugar bowl, milkjug and poured cups beside each other, without dishes on a tray, with the cup-ear turned to the outside rim of the tray. The dishes stand on a pile/stack next to a spoon-vase. One presents twice tea. There are a lot tea sets made in the Maastricht pottery factories, like Petrus Regout/Sphinx and Societe Ceramique. For coffee you can use the same rules.

 

Table setting

After years of collecting dinnerware coverts, you want to present it with all the regards and in the only right  way of etiquette.

 

Every guests gets exactly 50/60 cm/24 inches of table-space. The table-cloth must cover/drape the table-rim at least 15 cm/6 inches. Borden staan ruim een duimbreedte van de rand van de tafel. Op iedere plaats wordt een onder/plaatsbord gezet, welke pas aan het einde van het diner wordt weggenomen. Leg hier het kleine bord voor het voorgerecht op, of soepbord, welke nimmer zonder onderbord op tafel wordt gezet. In deze moderne tijd zijn soepkommen ook toegestaan. Een klein ‘stokbrood met boter’ bordje wordt linksboven van het onderbord geplaatst.

 

Servetten worden eenvoudig gevouwen op de borden gelegd, vroeger vond men ingewikkelde gevouwen figuren iets, wat in een particuliere huis niet een bewijs was van goede smaak.

Schone borden worden links van de gast gegeven en rechts weggehaald. Schotels worden aan de linkerkant aangeboden, leg de vork en lepel weer netjes op de schotel terug. Op de schotels ligt zowel vlees als verschillende groenten gerangschikt, om koud worden te voorkomen. Bij minder grote diners worden groenten en aardappels in aparte dekschalen gepresenteerd, welke de gasten zelf doorgeven. Alleen het vlees in de jus wordt apart opgediend. Soepbord mag even schuin gehouden worden voor het laatste restje, de soep dient van U af te vloeien door de dichtst bijzijnde rand van het bord op te tillen.

Bij aanbieden van bijv. een vork dan wordt een bord met servetje gebruikt. Aparte compoteschoteltjes worden naast de schone borden geplaatst. Vingerkommen dienen er om na het schillen van fruit uw vingertoppen in te steken. Dek de tafel niet met meer dan de gangen te bieden hebben. Voor degenen die een servies met persoonlijk monogram bezitten, het monogram staat recht voor de gast. Buitengewoon opgemaakte schotels worden eerst aan de gastvrouw aangeboden zodat zij een passend begin kan maken. Normaal gesproken begint men bij de eregasten.

 

Vanuit de keuken mag er geen gekletter van borden doordringen in de eetkamer. Het afnemen van borden gebeurt met de rechterhand, aan de rechterzijde wordt het bord (met bestek) weggenomen en met de linkerhand komt er, aan de linkerzijde, een schoon bord voor terug met al dan niet schoon couvert.

Bij minder formele dineetjes haalt men aan de rechterkant het bord weg en de eventuele resten worden op het bovenste bord geschoven van de stapel in de linkerarm. Na de laatste gang voor het dessert worden de kruimeltjes met een schuier van de tafel geveegd op een (in de linkerhand gehouden) aardewerken sierbord. Wanneer men klaar is met eten schuift men nimmer het bord van zich af.

 

Vergeet de beleefdheidsregel van vroeger niet dat als ”alles ademt in de geest van welverzorgdheid” het er niets toe doet dat “de tafel slechts gedekt is met het simpelste aardewerk”. De gastvrouw dient zich niet voortdurend voor deze eenvoudigheid te verontschuldigen.

 

Grote diners beginnen tussen half acht en acht uur en vinden hun slot tussen tien uur en half elf. Niemand verlaat het diner voordat de eregasten zijn vertrokken.

 

Bij de lunch serveert men de soep in speciale soepkoppen met twee oren, niet in een soepterrine met soepborden. Dinerbroodjes worden dan ook nooit op borden gelegd.

 

Hotel

In de meeste hotels is roomservice een onderdeel van de gastvrijheid. Meestal wordt Uw diner geserveerd op een gedekte rijdende wagen, welke door middel van ‘warmtekasten’ de verschillende gangen op temperatuur houdt. U kunt dus gang voor gang van het diner genieten. Als Uw ontbijt op uw kamer geserveerd wordt, zorg voor gepaste kleding.

 

In Nederlands Indïe, onze vroegere kolonie, werd gestreefd naar zoveel mogelijk Europees te zijn en te doen. Het was een ”zeer verkeerd denkbeeld te menen, dat het klimaatsverschil lossere zeden en minder beschaafde manieren zou wettigen”.