< Back
  
Startjaar: 1834   
Jaar: 1899 naam De Sphinx  
Vestigingsplaats: Maastricht  
Sphinx v/h Petrus Regout & Co, NV, De 

Lange traditie van massaproductie van huishoudelijk Maastrichts aardewerk. Begin 1834 aardewerkfabriek Petrus Regout, omgezet in CV Petrus Regout & Co in 1879, welke vanaf 1899 De Sphinx voorheen Petrus Regout & Co ging heten.

Massaproductie van huishoudelijk aardewerk, bijv. handgeschilderd Boerenbont (later verkocht aan Boch België, welke het nog steeds produceert) en sieraardewerk, sani­tair, tegels, hotelporselein en kinderserviesjes. Hele scheeps­ladingen met dikwandige (zou sterker zijn) serviezen & tegels gingen de wereld over, beeld­merk/logo vertaald in de taal én lettertekens van het afzetgebied.

Eerst handbe­schilde­ringen, later ook trans­ferdruk. In het begin van gravures en etsen, doorstond alleen de kleur blauw, later ook bruin en zwart de hoge temperaturen van de ovens, omstreeks half 19e eeuw ook groen en rood. Vanaf 1891 verplicht 'Made in Hol­land' te ver­melden wegens imitatie van Wedg­wood-aardewerk, bijv. Recamier.& deco­ren Teadrin­ker en Wil­low (de bekende 3 figuren over een bruggetje, een wilgenboom en dartelende duiven), waren een eeuw lang in pro­ductie. In de jaren 20 had De Stijl een duidelijke invloed met haar primaire kleuren en rechte vlakken op gedecoreerd aardewerk van Bellefroid. In 1958 gefuseerd met Société Céramique tot NV Sphinx-Céramique. Regout was (mede door overname De Toekomst) de grootste aardewerkfa­brikant van Nederland.

Ontwerper G.M.E. Bellefroid, C. Eyck, C.J. van der Hoef, J.H. Lint, C.A. Lion Cachet, E.H.M. Molkenboer, W.J. Rozendaal, P.E. Daems, W. Visser, H.J. Jansen van Galen, Charles Vos, M. Wildenhain Friedlaender


     

 
   
NV de Sphinx Maastricht handgeschilderd Art Deco vazen, 1932 1850-1900 drukdecors waternymph & aurora, Petrus Regout.
   
Verschillende boerenbont decors van de Sphinx-Petrus Regout.  Sphinx-Petrus Regout servies decor Flora.